پوش باتن و سلکتور سوییچ

پوش باتن (شاسی استپ استارت)

پوش باتن و یا شاسی فرمان یک قطعه مهم و ضروری در دستگاه های مکانیکی، الکتریکی و صنعتی می باشد که با نیروی خارجی مکانیکی اعمال شده موجب تغییر در جریان الکتریکی می شود. به عبارتی یک پوش باتن (شاسی) یک مکانیسم سوئیچ ساده برای کنترل بعضی از فعالیت های یک ماشین یا فرآیند می باشد. پوش باتون ها برای کاربرد های مختلفی اعم از راه اندازی ماشین، رفع خطا، ایجاد تغییرات، توقف و… در مدارهای فرمان مورد استفاده قرار می گیرند و می توان به آن ها خروجی الکتریکی یا مکانیکی و یا سیگنال داده شود. طراحی این دکمه ها ارگونومیک می باشد یعنی به گونه ای طراحی شده است که به راحتی قابل فشار دادن باشد و راحت انگشتان دست انسان روی آن ها قرار گیرد. به طور کلی جنس پوش باتن ها از پلاستیک یا فلز می باشد.

تفاوت پوش باتن (شاسی) با کلید

پوش باتن و کلید از نظر نوع عملکرد و ساختار یکسان می باشد و همه آن ها در واقع یک وظیفه اصلی دارند و برای قطع و وصل کردن جریان برق به کار می روند. برای مثال کلید های خانگی که برای روشن و خاموش کردن چراغ های منازل استفاده می شود. پوش باتن ها به نوعی یک کلید محسوب می شوند که کاربرد آن ها در محیط های صنعتی می باشد. علت اصلی به کار بردن پوش باتن ها ضعیف بودن کلیدهای معمولی می باشد که قدرت قطع و وصل کردن جریان برق وکنترل آن در محیط صنعتی را ندارد. در سیم هایی که در محیط صنعتی به کار می روند مقدار جریان الکتریکی بالایی در سیم موجود می باشد و به دلیل زیاد بودن فشار و جریان برق از پوش باتن استفاده می شود. همچنین سطح خارجی بزرگ این پوش باتن ها در محیط صنعتی که تجهیزات و دستگاه ها در ابعاد بزرگ می باشد، امکان استفاده از آن را راحت تر کرده است.

انواع شاسی استپ استارت با توجه به کاربرد آن

پوش باتن ها در محاسبه گرها، وسایل آشپزخانه، تلفن های پوش باتن و سایر دستگاه های الکتریکی و مکانیکی و و تجاری و خانگی مورد استفاده قرار می گیرد. پوش باتن ها بر حسب وظیفه ای که در مدار فرمان به سطوح دسترسی متفاوتی شامل اختصاصی، امنیتی، عمومی، اضطراری، مربوط به یک بخش و … دارند باید در محل مناسب خود نصب شود. در محیطهای صنعتی و یا تجاری، یک رابط مکانیکی پوش باتن ها را به هم متصل می کند که در این صورت فشار دادن یک دکمه موجب آزاد شدن دیگر دکمه ها می شود. در واقع دکمه توقف، دکمه شروع را وادار به آزادسازی می کند. این مدل در فرآیند یا ماشینی که هیچ جریان الکتریکی برای کنترل وجود ندارد و عملیات دستی ساده است به کار برده می شود. کلید سلکتوری نیز از خانواده پوش باتون یا همان شاسی ها می باشد که در دسته تجهیزات کنترلی قرار می گیرد. پوش باتن های کله قارچی نیز که نقش قطع کننده های اضطراری و ایمنی را دارد، دارای سرهای درشت قرمز رنگ می باشد و کارکردی بسیار آسان دارد. پوش باتون های دوبل و یا چند گانه نیز ساخته شده است که استفاده از آن ها موجب می شود علاوه بر اینکه فرمان های مجزا و بیشتری را در یک قاب قرار بگیرد، فضای کمتری نیز اشغال شود.

انواع پوش باتن ها به طور کلی

پوش باتن ها به دو دسته فشاری و صفر و یک تقسیم می شوند:

فشاری: با فشار دادن شاسی جریان برق قطع یا وصل می شود و در صورت عدم فشار دادن خود به خود به حالت قبلی باز می گردد.

صفر و یک: با فشار دادن پوش باتن، تغییر وضعیت می دهد و اگر جریان برق وصل باشد، با فشردن شاسی جریان برق قطع می شود و در همان حالت می ماند، تا زمانی که مجدد فشار داده شود و به همان حالت قبل برگردد.

رنگ بندی پوش باتن (شاسی استپ استارت)

اصولا در پوش باتن ها برای هر عملکرد یک رنگ اختصاص داده شده است که بر اساس این رنگ ها کد بندی انجام شود تا اپراتور برای هر عملکرد یک شاسی را فشار دهد و در حین انجام کار اشتباها دکمه دیگری را فشار ندهد. در واقع احتمال رخ دادن خطا در محیط را کاهش می دهد. رنگ هایی که برای این پوش باتن ها مورد استفاده قرار می گیرند شامل رنگ قرمز، سبز، زرد ، آبی ، سفید و مشکی است. رنگ سبز در پوش باتن معمولا برای راه اندازی (start) یک دستگاه صنعتی و رنگ قرمز برای متوقف ساختن (stop) دستگاه مورد استفاده قرار داده می شود.